Solskydd del1

SPF

Nu är våren här och solskyddet ska på!

Men hur vet man vilket solskydd som passar bäst? Det finns ju så många olika.

Många solskydd är gjorda för att passa individen. Vilket betyder att vi även kan skräddarsy vårt SPF nuförtiden och inte bara den vanliga hudvårdsrutinen! (Och att inte alla behöver gå runt och lukta kokos 😂) 

Solskydd – SPF (Sun Protection Factor)

Solskydd finns som fysikaliskt och kemiskt (syntetiskt)

Fysikaliskt solskydd –  solskydd med mineralfilter

Innehåller oftast titandioxid och zinkoxid, fungerar genom att reflektera, sprida och blockera solens UV-strålning från huden. Det ger omedelbart skydd men kan lämna en vit hinna och kännas ”tungt”. Många upplever fysikaliskt solskydd som jobbigt och kladdigt eftersom det lägger sig som en hinna ovanpå huden. Men detta stoppar solstrålarna från att nå fram till huden. 

Kemiskt/syntetiskt solskydd – omvandlar UV-strålar till värme

Innehåller syntetiska föreningar som absorberar och omvandlar UV-strålar till värme (ofarlig strålning), har en lättare konsistens och lämnar ingen hinna men kan dock irritera känslig hud. Det kemiska solskyddet innehåller aktiva filter, till exempel oxibenson, avobenzone, oktylsalicylat, oktokrylen, homosalate och octinoxate. Det tränger in i huden och absorberar UV-strålarna Detta gör att UV-strålarna inte skadar dermis (vårt mellersta hudlager). När UV-strålar tränger ned i dermis kan det bland annat orsaka för tidigt åldrande.

SPF 15 = ökar hudens naturliga skydd 15 gånger. SPF 30 = ökar hudens naturliga skydd 30 gånger. SPF 50 = ökar hudens naturliga skydd 50 gånger. SPF 50 erbjuder omkring 98% skydd, till skillnad från de omkring 96,7% som erbjuds av SPF 30. Skyddsnivåer över SPF 50 ger endast ett marginellt starkare skydd och det finns ingen solskyddsfaktor som kan ge 100 % skydd. I de flesta situationer räcker SPF 30, under förutsättning att solskyddet appliceras på rätt sätt – men SPF 50 är det säkrare alternativet för att undvika skador på grund av solen.  (2 mg/cm2 hud.)

UVB-strålar är ansvariga för solbränna, medan UVA-strålar ökar hudens åldrande och i svåra fall kan bidra till hudcancer.

Mer om UV-strålar kommer i del 2…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *