Livet efter 40

Bild från Shutterstock

Vaknar man upp rynkig och tråkig i huden när man fyllt 40 år?

“Det kändes som att trycka på en knapp, plötsligt såg jag tio år äldre ut.” 

Kroppen är fantastisk. Den ställer upp i alla väder. Trots att vi själva går emot den. Det är som att kroppen får jobba i motvind. Ofta så vet vi vad vi skall göra för att ta hand om vår kropp, vårt tempel. Men hur tar man hand om sin kropp? Det är en fråga som inte alltid är besvarad. 

Alla kan inte göra likadant då kroppen är unik. Men rent generellt kan man säga att kroppen, huden behöver fukt och näring. Med fukt räknas hudvårdsprodukter med mycket fukt. och framförallt produkter med fuktbindande ingredienser. (Inte vatten. Vatten torkar ut huden.) Skillnaden är att produkter med fukt är till för en hud som känns torr på ytan, yttorr, och behöver återfuktas direkt. Medans fuktbindande produkter är för en hud som saknar fukt i de djupare hudlagren. En fuktfattig hud behöver inte alltid kännas torr. Men oftast så upplevs den som “glåmig” utan lyster och lite livlös. 

Många i 40-årsåldern börjar gå på behandling då de helt plötsligt upplever huden som annorlunda. De känner knappt igen sin egen spegelbild. Kan detta verkligen vara sant eller är det en överdrift? Man kan absolut titta sig själv i spegeln och undra vad som hänt. Men själva åldersprocessen tar mycket längre tid än bara några år. Huden blir alltså inte “gammal” från ena dagen till den andra. Själva åldersprocessen börjar redan runt 25-års ålder och har sina stora förändringar vid 30-, 35-, 40-, 45-års ålder och så vidare. Ofta reagerar vi dock inte förens vid runt 40 års ålder. Antagligen för att det då har hunnit bli en dramatisk skillnad som syns på huden. Detta är såklart naturligt. Men kan för den delen kännas olustigt och till och med obekvämt.

Finns mirakelkurer? 

Måste man lägga sig under kniven för att bli snygg? 

Nuförtiden finns det många olika behandlingar för förtidigt åldrad hud. Behandlingar där man inte behöver lägga sig under kniven, man behöver inte ens injektioner för att behandla förtidigt åldrad hud. Några exempel på sådana behandlingar är microneedling, mesoinjection, peelingar med AHA-syra och andra avancerade behandlingar. De gör inte ont och kostar inte en förmögenhet. Och framförallt så förändras inte utseendet utan man ser piggare och mer hälsosam ut. Nu har även DermaplanePro kommit till Sverige vilket är en exfoliering. Här exfolieras huden på djup nivå, dock inte som vid behandlingar med syra. Den yttliga smutsen försvinner och det översta hudlagret skrapas med skalpell. Detta gör att de små vellushåren, de ljusa fjunen, även dem följer med i exfolieringen. Och huden lämnas ren, slät och med en superglow!

Det är aldrig försent att börja sin resa mot en hälsosammare hud.

Bild från Shutterstock

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *