Solskydd 2

(UV- strålar – UltraVioletta strålar)

UV- strålning brukar delas upp i UVA, UVB och UVC

UV-ljus är en osynlig strålning från solen och även från vissa konstgjorda källor som solarium, svetsutrustning, lysrör för reptiler m. m..

UV-strålningen påverkar hudens pigmentbildande celler – melanocyterna. Huden blir brun då den utsätts för UV-strålning.

UVA-, UVB- och UVC-strålar har olika våglängd och det är bara UVA- och UVB-strålar som kommer till jorden. Dessa strålar passerar moln och glas och även hudens översta hudlager. De farliga UVC-strålarna når aldrig jorden. Ozonlagret och syret i atmosfären stoppar dessa farliga strålar. UVB-strålarna stoppas bara delvis av ozonlagret. UVA-strålarna tränger igenom atmosfären nästan obehindrat.

UVA-stålar 

UVA-strålar utgör 95% av de UV-strålar som når jordens yta och de finns året om. De passerar moln och glas samt hudens översta hudlager. UVA anses vara de mest skadliga strålarna. De märks inte men tränger djupt ned i huden. UVA-strålar kan inte ge solbränna men är ändå farliga för huden då de främst producerar fria radikaler som kan förändra cellerna på lång sikt. Vilket kan leda till för tidigt åldrad hud (förändringar i elastin- och kollagenfibrer, som kan ge rynkor och slapp hud), solallergi (solintolerans) – soleksem. Pigmentförändringar. Risken att drabbas av hudcancer senare i livet.

UVB-strålar

UVB-strålar är mer energirika än UVA-strålar. UVB-strålar utgör ca 5% av de ultraviolettastrålarna som når jorden.

UVB-strålar tränger in i hudens översta skikt och skadar DNA i hudcellerna och gör huden brun. Så UVB-strålar kan göra huden brun men även ge skador (t. ex. allergi och brännskador). Men tränger inte lika djupt som UVA-strålar. Om man inte har SPF så blir man röd och bränd, det är en varningssignal från hudcellerna. Detta kan leda till hudcancer. Därför är det väldigt viktigt med SPF!

UVB-strålningen startar produktionen av D-vitamin i huden. Kan orsaka likenifiering (förtjockning av huden). Kan ge pigmentering.

UVC-strålar

UVC-strålar är de farligaste UV-strålarna men dessa hinner ju aldrig nå jordytan då de stoppas av ozonskiktet och atmosfären. Därför är det extremt viktigt att skydda ozonskiktet!

SPF skyddar din hud mot UVB-skador som orsakar solskador, men du behöver *bredspektrumfilter som skyddar din hud mot både UVA- och UVB-strålar. För det mest effektiva skyddet från skadliga strålar, välj ett solskydd med både ett högt SPF och bredspektrum.

 *“bredspektrum” betyder SPF som skyddar både mot UVA- och UVB-strålar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *