Vuxenacne

Vuxenacne

“Jag har finnar. Jag trodde som trodde att jag var färdig med det för flera år sedan!”

Vuxenacne är vanligare än vad man tror. Vuxenacne beror på en ökning av talgproduktionen.

 

Precis som i tonåren sker en hormonrubbning eller förändring i hormonnivåerna vid klimakteriet. Detta kan bidra till en ökning av talgproduktionen. Talg/sebum är fett. Och det är kroppens egna smörjmedel men en överproduktion av talg bidrar till sk ”finnar” då det täpper till porerna och inte låter huden andas. Även stress, UV-strålning samt genetik kan ge vuxenacne.

För att bli av med vuxenacne så kan man använda milda rengöringar, gärna rengörngsgelè som löddrar och då känns mild och len mot huden. Sådan rengöring löser ofta upp fett. Gör alltid en dubbelrengöring. Alternativt använd en pre cleans innan rengöringen. Använd alltid en urvriden ansiktshandduk/tvättlapp för att ta bort rengöringen för att undvika vatten i den mån det går (vatten torkar ut huden). Toner/ansiktsvatten med niacinamide som bland annat dämpar talgproduktionen och verkar porsammandragande samt dämpar uppkomsten av pigment efter acnen. Och trollhassel som också är porsammandragande och verkar lugnande. Använd en mild exfoliering varje eller varannan dag med t.ex. salicylsyra och papain som löser upp döda hudceller så att porerna inte täpps igen. Och aktivt kol som avlägsnar föroreningar samt överskottstalg och jämnar ut hudytans struktur (så att man slipper acneärr). En kornpeeling kan användas en gång per vecka för att få bort döda hudceller och föroreningar. Klappa sedan in ett serum innehållande t.ex. retinol som bland annat hjälper till att hämma talgproduktionen och reducerar orenheter. Avsluta med mjukgörare innehållande t.ex. prebiotiskt fuktkomplex med växtextrakt som balanserar huden och återställer den naturliga bakteriefloran samt ger långvarig fukt. Välj ögonkräm efter behov. Sist men inte minst – SPF50

Ladda gärna ner bilden och spara!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *