Vatten och salt

Att dricka vatten är en självklarhet. Men ändå så är det så svårt att göra det. Varför är det så?

När kroppen behöver vätska så skickar den ut en rad olika signaler – torra läppar, torr munhålla, torr hud och tryck i huvudet är bara några av symptomen vid vätskebrist. Men istället för att ta ett glas vatten så använder vi läppbalm, smörjer in oss och tar en värktablett (med ett halvt glas vatten).

Ofta uppfattar vi törst som ett rop på annat. Jag har pratat med rökare om detta fenomen och många av de påstrå att de tar en cigarett istället för vatten. Folk som inte röker säger att de tror att de är sugna på något som till exempel godis eller mat eller fika. Men inte vatten.

Utan vatten klarar vi oss bara några dagar. Men visst får vi i oss vatten genom föda. Kostundersökningar har visat att 70-80 procent av vattenintaget kommer från drycker, och 20-30 procent från det vi äter. Så att tillsätta vatten, genom att dricka, är livsviktigt. Vatten utgör cirka 60-65 procent av kroppsvikten hos en frisk normalviktig vuxen. (Andelen varierar beroende på faktorer som kön, ålder och kroppsfett.) Vatten bygger upp våra celler och vävnader, liksom blodet och andra kroppsvätskor. Ungefär 83-85 procent av blodvolymen består av vatten, vilket motsvarar cirka fyra liter hos en vuxen person. Blodet har en viktig roll i regleringen av kroppens salt- och vätskebalans, som är avgörande för att vi ska må bra.

Så vatten är alltså inte bara bra för att släcka törsten, utan påverkar även:

  • Vårt mentala fokus
  • Sömn
  • Återhämtning
  • Våra muskler

Vad är salt- och vätskebalansen?

Salt- och vätskebalansen är en balans mellan vatten, salt och mineraler (och eventuellt glukos – druvsocker) som kroppen behöver för alla funktioner. Mineralerna är magnesium, natrium och kalium. Dessa får vi i oss både genom vätska och föda. I dagligt tal pratar många om elektrolyter som ett samlingsnamn för dessa mineraler.

Magnesium bidrar till att muskler, nervsystem och ämnesomsättning fungerar som det ska. Det bidrar även till uppbyggnaden av ben och tänder. Magnesium hjälper också till att minska trötthet och öka koncentrationen.

Natrium är salt och behövs för nervernas normala funktion och för upptaget av glukos och vissa aminosyror.

Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion. Och för att reglera blodtrycket.

Hur håller vi en bra salt- och vätskebalans?

Genom föda får vi i oss elektrolyter.

Kalium finns i till exempel frukt som bananer och apelsiner. Magnesium finns i till exempel gröna bladgrönsaker. Natrium finns i bordssalt och havssalt. Är det riktigt varmt och man svettas mycket så är vätskeersättning ett bra tillägg. Man kan även göra egen vätskeersättning:

Egen vätskeersättning:

Blanda 1 liter vatten, 1/2 tsk havssalt, och 6 tsk socker eller druvsocker. Koka upp under omrörning tills allt smält. Låt svalna och häll upp på flaska. 

Glöm inte att bära med dig en vattenflaska varje dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *